Pogoji uporabe

Splošni pogoji uporabe spletnega bloga zenskaliga.si

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj

Na spletni strani uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju na spletni strani oz. v povezavi z drugimi stranmi. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z rabo v nadaljevanju opisanih piškotkov.

Katere piškotke lahko uporablja ta spletna stran

Ime piškotka Namen Trajanje
_ga Zabeleži razlikovanje med uporabniki (sejami). 2 leti
cookie_notice_accepted Zabeleži potrditev uporabe piškotkov. 1 mesec

 Pravice intelektualne lastnine

Spletna stran je last posameznika, ki je lastnik spletne domene in spletnega gostovanja ter z njim tudi vse vsebine, logotipi, fotografije, ostala avdiovizualna in besedilna dela ter programska koda spletne strani. Vsi omenjeni elementi so tako predmet intelektualne lastnine, s čimer ima lastnik edino pravico razpolaganja s pravicami do vseh vsebin na spletni strani.

Vsako drugo reproduciranje ali druga uporaba kateregakoli elementa na spletni strani ali za katerikoli drug namen, vključno z komercialno uporabo, ali za tretje osebe je prepovedano brez vnaprejšnjega pisnega soglasja podjetja.

Lastnik spletne strani dovoljuje citiranje vsebin spletne strani, vendar z obvezno povezavo na spletno stran. Če povezava na spletno stran ni mogoča, je obvezno navesti vir ali naziv spletne strani.

Brez dovoljenja lastnika spletne strani je prepovedano objavljati, reproducirati, distribuirati ali kako drugače uporabljati logotip ali vsebine portala, razen v primeru, ki je opisan v prejšnjem odstavku.